
Jabłka stanowią przykład jednego z najbardziej popularnych owoców w naszym kraju. Co więcej, ich szerokie zastosowanie cieszy się coraz większą popularnością. Lubimy jabłka w szarlotce, lubimy drożdżówki z jabłkiem czy kompot z tych właśnie owoców. Niewątpliwą popularnością cieszą się też różnego rodzaju przetwory z jabłek. Nie zawsze jednak pamiętamy o tym, że jabłka mogą być także suszone i to właśnie im poświęcony będzie poniższy tekst.
Suszone jabłka do herbaty? Dlaczego nie!
Suszone jabłka są nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale też świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju herbat. Niezależnie od tego, czy pijemy czarną herbatę, czy na przykład zieloną, warto pomyśleć o tym, aby wzbogacić jej smak właśnie poprzez dodanie do niej suszonych jabłek. Nie tylko nie straci ona swoich wartości, ale też będzie znacznie zdrowsza i smaczna. Nie będzie też konieczności słodzenia jej cukrem. Suszone owoce można spożywać w dowolnej ilości, dlatego też nikt nie będzie nas ograniczał czy mamy dodać jeden plasterek suszonego jabłka do herbaty, czy na przykład sześć. Wszystko tak naprawdę zależne jest od naszych indywidualnych upodobań.
Zamiast chipsów solonych – chipsy z jabłek
Niewątpliwym hitem, jeśli chodzi o substytut słonych przekąsek, są z całą pewnością suszone jabłka, czy też jak kto woli – chipsy z jabłek. Jeśli chodzi o ich skład, to są one w pełni naturalne, pozbawione różnego rodzaju substancji chemicznych a przede wszystkim szkodliwych dla zdrowia cukrów złożonych. Dzięki stosowaniu chipsów z owoców – bananów czy też właśnie jabłek – w znaczącym stopniu poprawiamy nasze zdrowie a tym samym zmniejszamy ryzyko występowania różnego rodzaju chorób bezpośrednio związanych z problemami z nadwagą.
Sami zatem widzicie państwo, że wdrożenie suszonych owoców w Waszą codzienną dietę, może przynieść wam bardzo wiele korzyści. Nie tylko nie będziecie spożywać tak zwanych „pustych kalorii”, ale też w znacznym stopniu poprawicie swoje własne zdrowie. Nie ma chyba lepszego sposobu aby to zrobić, niż właśnie spożywanie suszonych owoców i warzyw.