Surowce spożywcze – jakie są ich rodzaje?

mleko

Czym są surowce spożywcze? To pytanie z pewnością zadaje sobie mnóstwo osób, które pierwszy raz widzą na oczy tę tajemniczo brzmiącą nazwę. Nawet jeśli nie zdajemy sobie z tego sprawy, surowce spożywcze otaczają nas na każdym kroku. Są to dodatki do żywności, które w przeciwieństwie do negatywnie kojarzących się konserwantów są naturalne i bardzo często wzbogacają produkty o cenne wartości odżywcze. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Podstawowy podział surowców spożywczych

Tak się składa, że surowce spożywcze należą do grupy dodatków do żywności, która to z kolei dzieli się na kolejne podgrupy. Do podstawowych kryteriów podziału będzie należeć przede wszystkim pochodzenie oraz stopień przetworzenia. Podstawą do dalszej klasyfikacji jest podział na surowce roślinne i zwierzęce. Ze względu na stopień przetworzenia wyróżnia się surowce nieprzetworzone, niskoprzetworzone oraz przetworzone. Jajka i ryby należą do pierwszej grupy, zaś przetwory i konserwy do ostatniej. Pomiędzy nimi znajdują się wszystkie produkty, które są bliskie stanowi surowca, ale nie są nim całkowicie. W prosty sposób można to zilustrować przykładem, gdzie surowcem nieprzetworzonym będzie śliwka, zaś przetworzonym – konfitura śliwkowa. Do tego dochodzi kolejna klasyfikacja mówiąca o surowcach syntetycznych, częściowo syntetycznych oraz pochodzenia mineralnego. W drugiej grupie znajdą się barwniki i środki spulchniające, zaś w trzeciej – woda i sól. Do tego możemy dodać surowce pomocnicze, takie jak żelatyna czy przyprawy, które służą do nadania produktom poszczególnych cech.

Surowce spożywcze – w jakich branżach są wykorzystywane?

Niezależnie od tego, do jakiej grupy należy poszczególny surowiec, praktycznie w każdej gałęzi przemysłu znajdzie swoje zastosowanie. Chyba nikogo nie dziwi fakt, iż współcześni klienci są niezwykle wymagający. Z tego względu przedsiębiorcy muszą naprawdę postarać się, by sprostać ich oczekiwaniom. Dzięki wykorzystaniu odpowiednich surowców spożywczych mogą skutecznie poprawić wygląd lub cechy produktów, tak by uczynić je jeszcze bardziej atrakcyjnymi dla konsumentów. Przykładowo, w branży mięsnej wykorzystuje się białko wieprzowe, które poprawia gryzalność wędlin oraz ułatwia ich prasowanie. Z kolei w przemyśle piekarniczym często możemy spotkać lecytynę, która odpowiada za to, że skórka od chleba jest miękka. Producenci produktów mlecznych chętnie korzystają zaś z mleka kokosowego i kwasu mlekowego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyj na stronę https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. Dostępny tam katalog pomoże Ci zdecydować, które surowce spożywcze będą najlepsze w Twojej branży.

Jak przechowywać surowce spożywcze?

Wybór dystrybutora to oczywiście niezwykle istotna kwestia. Najlepiej zdecydować się na europejskich producentów, których obowiązują pewne normy. Co ważne, surowce koniecznie muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach. W magazynie powinna być utrzymana optymalna temperatura, cyrkulacja powietrza, poziom wilgoci, a nawet oświetlenie, które nie będzie sprzyjać rozkładowi produktów. Również w transporcie dostawca powinien właściwie zabezpieczyć artykuły, tak by dotarły do zamawiającego w nienaruszonym stanie.

Recommended For You

About the Author: Edward

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *