
Piraci, ciepłe kraje, plaża, słońce. Są to zapewne pierwsze skojarzenia, które przychodzą nam do głowy, gdy słyszymy o rumie. I bardzo dobrze! Rejony takie jak Hawaje, Wyspy Karaibskie czy Ameryka Południowa, uważane są za ojczyznę tego właśnie alkoholu. Co warto o nim wiedzieć i jaka jest jego historia? Zapraszamy do lektury poniższego artykułu.
Historia rumu w pigułce
Gdy w 1493 roku, Krzysztof Kolumb zapoznał Nowy Świat z rośliną, jaką jest trzcina cukrowa, rozpoczęcie produkcji rumu stało się nieuniknione. Pierwszą lokalizacją okazał się Barbados, a zaraz po nim Jamajka. W przeciągu kilku lat, stał się jednym z najbardziej znanych produktów, wytwarzanych na tamtych terenach. Bardzo istotne było to, że do jego produkcji wymagane były jedynie dwie rzeczy. Rum musiał być bowiem wytwarzany z trzciny cukrowej oraz posiadać moc minimalnie 40%. Całe szczęście, trzcina cukrowa świetnie rozrastała się na tamtejszych terenach, dzięki czemu produkcja rozpoczęła się na skalę masową.
Rum Bacardi – jak zdobył swoją popularność?
Rum Bacardi to obecnie znana na całym świecie marka, która swoją rozpoznawalność zawdzięcza jednej z najciekawszych historii powstania. Gdy w 1862 Facundo Bacardi otwierał swoją pierwszą destylarnię, na sto procent nie spodziewał się tak dużego sukcesu. W całym procesie powstawania marki, swój udział miała również żona autora, która wpadła na pomysł stworzenia loga z charakterystycznym nietoperzem z rozwartymi skrzydłami. Miał on bowiem symbolizować zdrowie, jedność rodziny oraz pomyślność. Na butelce nie wziął się znikąd. W budynku destylarni, zwierząt tych znajdowało się tak wiele, że nie można było zignorować ich istnienia. Rum Bacardi dostępny na przykład tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/61-rum, to idealny pomysł na upalny wieczór. Wystarczy tylko dodać sok z limonki lub cytryny, a całość dopełnić colą. Orzeźwienie gwarantowane! Rum Bacardi nie bez powodu uwielbiany jest przez miliony osób, przekonaj się sam i spraw sobie przyjemność zamawiając butelkę lub dwie!