Olej rzepakowy tłoczony na zimno – produkt, który powinien znaleźć się w Twojej diecie

Dbanie o to co jemy przynosi liczne korzyści. Nie tylko wyglądamy lepiej, ale też możemy cieszyć się zdrowiem i dłuższym życiem. W zbilansowanej diecie powinny znaleźć się produkty o wysokiej zawartości kwasów z grupy Omega. Możemy ich dostarczyć za pomocą orzechów, ryb czy awokado, ale nic nie zastąpi olejów, które zawierają najwięcej zdrowych tłuszczów. Perełką wśród nich jest olej rzepakowy. Dlaczego warto włączyć go do jadłospisu? Sprawdźmy!

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – jakie tajemnice skrywa?

Olej rzepakowy to produkt powszechnie znany i używany w wielu domach. Zazwyczaj służy do smażenia, jednak w wysokich temperaturach traci swoje właściwości Z tego powodu odradza się częste spożywanie go, jeśli nie jest tłoczony na zimno i nierafinowany. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to zupełnie inny produkt niż powszechnie znany nam olej w klasycznej odsłonie. Przede wszystkim jest on pełen wartości odżywczych. Aż w 60% składa się z kwasów tłuszczowych omega-9, które chronią układ nerwowy, wzmacniają odporność oraz regulują ciśnienie tętnicze krwi. Do tego zawiera imponujące ilości kwasów omega-6, omega-3, steroli, tokoferoli i witamin. Produkt może wspomóc pracę mózgu oraz poprawić koncentrację.

Do czego dodawać olej rzepakowy tłoczony na zimno?

Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nie tylko cenne źródło składników odżywczych. To także znakomity dodatek do wielu dań. Nierafinowany olej ma orzechowo-słonecznikowy smak. Najbardziej intensywne w smaku są oleje wytwarzane z własnych nasion, tak jak to ma miejsce w tutaj https://olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno/. Olej rzepakowy tłoczony na zimno możemy oczywiście stosować do smażenia czy pieczenia, ponieważ ma stosunkowo wysoką temperaturę dymienia. Mimo to nasz organizm odniesie znacznie więcej korzyści, gdy będziemy używać go na zimno. Możemy na przykład dodawać olej do sałatek, kanapek, zup czy past. Na pewno dzięki niemu zyskają więcej smaku, a przede wszystkim cennych wartości odżywczych.

Recommended For You

About the Author: Edward

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *